Tänään jopa 30 % alennus julisteista
Tilauksesi ollessa yli 39 €.
Pidettävää asiaa kun maalaat

Pidettävää asiaa kun maalaat

Maalaaminen on fiksu ja helppo tapa antaa huoneelle uusi elämä ja uusi fiilis. Seinien ja jopa katonkin maalaaminen antavat huoneelle aivan uuden ulkonäön, mutta itse tila pysyy samana, jolloin saadaan aikaan jännittävä uuden ja vanhan kohtaaminen. 

1. Älä tyydy maalinäytteisiin - testaa maalit itse! provmåla!
Monet meistä ovat joutuneet siihen tilanteeseen, että paperilla hyvältä näyttäneet maalinäytteet ovatkin seinällä melkoisen erinäköisiä. Kuulostaako tutulta? Kannattaa ensin pyytää kaupasta pieni purkki haluamaasi maalia, jonka voit sitten testata oikeasti maalaamalla pienen alueen juuri siitä seinästä joka on lopulta tarkoituskin maalata. Tällä tavoin saat parhaan mahdollisen tuntuman siitä onko maali juuri se oikea. 

Jotun Color Chart 2021

Jotun Color Chart 2021

 

2. Seinämaali näyttää erilaiselta eri valo-olosuhteissa
Tämä voi aiheuttaa päänvaivaa esimerkiksi harmaan vaaleiden sävyjen kanssa. Jos kyse on vaikkapa melko kirkkaasti valaistusta myymälästä, vaaleanharmaa voi näyttää tasapainoiselta ja kellertävältäkin, mutta kotona se voi näyttää joko sinertävältä tai violetilta, riippuen valosta ja muista olosuhteista.

3. Suunnittele isossa kuvassa
Muista, että uudelleen maalaamasi seinien on sovittava hyvin yhteen muun muassa huonekalujen ja huoneen muiden ominaisuuksien kanssa. Sopivatko vanhat kalusteesi ja esineesi huoneen uuteen ilmeeseen, vai onko mielessäsi hankkia joka tapauksessa uutta? Jos annat vanhojen kalusteiden jäädä, mieti kuinka se sopii yhteen uuden maalin kanssa, tai voisitko kenties uudistaa huonekalujen ulkonäköä? Älä myöskään unohda lattiaa! 

4. Inspiroidu!
Kuvien selailu on todella hyvä tapa kartoittaa omia tavoitteitasi ja sitä millaisen lopputuloksen haluat. Netistä löytyy maalaamiseenkin ohjeita ja siihen liittyviä kuvia ja artikkeleita, joiden avulla voit saada käsityksen lopputuloksesta. Pinterest khakuominaisuuksineen on erityisen hyvä inspiraation lähde. Jos taas haluat ohjevideoita,  Youtube on ykkönen.

5. Kalustaminen pitkällä tähtäimellä, vai tätä hetkeä varten?
Uudelleenmaalaaminen voi olla melko vaativa projekti, jos huone on iso. Itse maalaamiseen voi kulua aikaa runsaastikin, riippuen myös olosuhteista. Voi olla, että maalia laitetaan useampia kerroksia. Monesti huonekaluja on vietävä huoneesta pois, tai ainakin peitettävä, jotta ne eivät saa maalia päälleen. Rahaa on myös käytettävä, maali ei ole ilmaista.

6. Laatu ennen määrää
Voit toki astella halpakauppaan ja ostaa sieltä suuret määrät kaikista edullisinta maalia, mutta sen laatu ei luultavasti ole parhaasta päästä. On kuitenkin aina hyvä valita laadukas tuote käyttötarkoituksen mukaan. Jos aiot maalata autotallin katon ja seinät, silloin halvempi maali on luultavasti tarpeeksi hyvä. Suosittelemme asunnon tai talon sisätilojen maalaamiseen laadukkaimpia maaleja, jotka ovat kestäviä eivätkä kulu tai halkeile niin helposti. Jos käytät alemman laatuluokan maaleja, riskinä on että saatat joutua maalaamaan kohteen pian uusiksi, jolloin halvasta maalista tuleekin kalliimpaa kuin se, joka alunperin näytti kalliimmalta. 

7. Kirjaa ylös ja talleta värikoodit
Lähes kaikki nykypäivän maalit ovat sekoituksia, eli niihin on lisätty jotakin toista väriä. Siten säädetään väriä joko viileämpään tai lämpimämpään suuntaan. Värikoodit joissa on Y, ovat sävyltään lämpimämpiä, ja N-koodi taas tarkoittaa neutraalia sävyä joka antaa viileämmän lopputuloksen. Tämä on tärkeää pitää mielessä kun valitset maalia ensi kerran, mutta myös sitä varten jos joudut hankkimaan sitä lisää tai sinun on laitettava vielä kerros lisää. Kannattaa ottaa kuva maalipurkin tiedoista, tai jopa säilyttää koko maalipurkki.

8. Maalaa pinta
Jos haluat varmistaa maalausjäljen sileän ja hienon pinnan, kiinnitä huomiota maalattavaan pintaan. Monesti siinä on erilaisia jälkiä, vaurioita, ja naulanreikiä maalausten ripustamisesta. Nämä kaikki ovat ei-toivottuja epätasaisuuksia, jotka voi kuitenkin helposti peittää ja korjata itse. Sinun tulee vain hankkia korjaamiseen soveltuvaa täyteainetta ja hiekkapaperia. 

9. Matta vai kiiltävä?
Maalin kiiltävyys ilmoitetaan yleensä asteikolla 1-100. Asteikolla pienet numerot tarkoittavat vähemmän kiiltävää eli mattapintaa, ja suuremmat numerot kiiltävämpää. Katon ja seinien maalaamiseen käytetään yleensä hieman mattaista maalia, mutta kiiltävä on yleisempi keittiössä ja märissä tiloissa, koska se on helpompi pyyhkiä puhtaaksi. Olohuoneen ja makuuhuoneen seinille numeroarvo 7 on melko yleinen.

10. Käytä hyvää pensseliä tai rullaa
Jotta maalaaminen sujuisi joutuisasti ja tuottaisi hyvän lopputuloksen, välineiden on oltava kunnossa. Oikeanlainen pensseli ja laadukas maalirulla tekevät työstä helpompaa, ja se näkyy myös viimeistelyn laadussa. Heikkolaatuiset välineet saavat sinut tekemään lisää työtä, niistä voi jäädä jouhia tai karvoja seinään, ja maalausjälki voi olla epätasaista. Kannattaa kysyä myyjältä millaiset välineet ovat suositeltavia käyttämällesi maalille ja työkohteelle.

11. Tavoittele täydellisyyttä
Seinien maalaaminen uudelleen saattaa aluksi kuulostaa helpolta, mutta siitä saattaa kuitenkin tulla melko raskas operaatio. Älä kuitenkaan tyydy keskinkertaiseen tulokseen, vaan tavoittele täydellistä lopputulosta! Et tule katumaan sitä. On paljon helpompaa tehdä kerralla perusteellista ja hyvää työtä, kuin joutua myöhemmin korjailemaan tai tekemään uudestaan. Niinpä on parempi olla huolellinen mm. värien valinnassa ja testaamisessa. On ok, että tämä prosessi kypsyy mielessäsi hitaasti. Kokeile, hauduta eri vaihtoehtoja, ja yritä nähdä tulos erilaisissa valo-olosuhteissa. Kun työ on käynnissä, sitä ei tule tehdä liian nopeasti, eikä toisaalta liian heppoisin ottein. Jos maalaamiseen tarvitaan kaksi tai kolme kerrosta, silloin se on myös tehtävä. Muista myös maalata märkää märälle, sekä edeten yhdestä reunasta toista kohti. Älä aloita maalaamista kahdesta paikasta yhtä aikaa. Jos sinun on maalattava useita seiniä, maalaa ne valmiiksi yksi kerrallaan. Jos jälkeenpäin huomaat tehneesi sotkuista jälkeä koska halusit oikoa matkan varrella, et tule olemaan tyytyväinen lopputulokseen.

Onnea matkaan!